Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Διαφορές πελεκάνου και πελαργού

Είναι πτηνά που πολλές φορές οι άνθρωποι θεωρούν πως είναι το ίδιο. Γι αυτό σας παρουσιάζω τις βασικές διαφορές τους:
1) Οι πελεκάνοι είναι γένος μεγάλων πουλιών της θάλασσας που περιλαμβάνει την οικογένεια Pelekanidae, ενώ Οι πελαργοί, κοινώς λέλεκες ή λελέκια, είναι μεγάλα πουλιά με μακρυά πόδια και μακρύ λαιμό, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Ciconiidae.
2) Οι πελεκάνοι ζουν σε υγρούς τόπους όπως παραθαλάσσια μέρη και σε πολλά ποτάμια και λίμνες, ενώ οι πελαργοί ζουν στις θερμότερες περιοχές του πλανήτη και σε ξηρότερα κλίματα.
3) Οι πελαργοί δεν μπορούν να κρώξουν γιατί δεν έχουν φωνητικό όργανο και παράγουν κρότους με το ράμφος τους. 
4) Το μέγεθος του κοινού πελεκάνου είναι συνολικά 1,8 μ. και το άνοιγμα των φτερών του είναι από 2,5 μ. και πάνω.Το ράμφος του είναι αρκετά μεγάλο καθώς έχει μήκος 40 εκ. και η ουρά του μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλη καθώς είναι μισή από το ράμφος του,δηλαδή 20 εκ. Τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των πελαργών είναι αρκετά μικρότερα.                                                                          
                                                                                                  Πελαργός                 
 Πελεκάνος

Παγιδεύτηκε πελεκάνος σε καμπαναριό εκκλησίας στην Ξάνθη

Σε σύρμα αντιστήριξης το οποίο είχε τοποθετηθεί στον σταυρό καμπαναριού στη Γενισέα Ξάνθης εγκλωβίστηκε νεαρός Λευκό Πελαργός.

Ο μικρός πελαργός κατά τις πρώτες προσπάθειες του να πετάξει πάνω στη φωλιά που βρίσκεται στο καμπαναριό του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου στη Γενισέα μπέρδεψε τη φτερούγα του στο σύρμα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί. 

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από τον ιερέα αλλά και τους κατοίκους του χωριού που κινητοποιήθηκαν άμεσα ενημερώνοντας αρχικά την κ. Εύα Στετς και τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Το απόγευμα της Κυριακής 28/07/2013, στο σημείο κατέφθασαν κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία και εκτίμησαν την κατάσταση. Λόγω τεχνικών δυσκολιών αλλά και το γεγονός ότι είχε ήδη σκοτεινιάσει, δεν πραγματοποιήθηκε προσπάθεια προσέγγισης του πελαργού, κάτι που κατέστη εφικτό το πρωί της επόμενης ημέρας οπότε και στέφθηκε από επιτυχία η επιχείρηση απεγκλωβισμού.